Skip to content

Handledning i gruppadministration

april 27, 2016

kommisarie

Få människor beviljas någonsin ynnesten att få administrera en populär Facebook-grupp, så den här textens primära publik är ganska liten. Den kan emellertid även vara av visst intresse hos en sekundär, betydligt större publik, nämligen alla de som är med i populära facebook-grupper, även om min slags administration kanske avviker från normen i vissa avseenden.

Detta innebär dock i sin tur att texten är extremt angelägen för en tredje publik, som nog är större än den primära men betydligt mindre än den sekundära: medlemmarna i den populära Facebookgrupp som jag är med och administrerar.

Ordet “populär” kan i det här fallet ha minst två betydelser: det kan betyda att gruppen har många medlemmar, men också att gruppen har aktiva medlemmar. Hatklubben är främst populär på det senare sättet. Gruppen har i skrivande stund lite över 600 medlemmar, en ganska medioker siffran. Aktiviteten är dock hög, både när det gäller frekvens och kvalitet, vilket till stor del beror på en väldigt aktiv administration.

En administratör har framförallt tre verktyg till sitt förfogande: godkänna medlemmar, kicka medlemmar och kickbanna medlemmar, och normala admins drar sig för att använda de sistnämnda verktygen. Till viss del för att det är lite otrevligt rent socialt att slänga ut någon, även från ett digitalt rum, men det beror nog också på att man, i dagens kvantitetsinriktade klickonomi, gärna undviker man åtgärder som minskar antalet medlemmar. Mer är alltid bättre.

Men vi på hatklubben tänker annorlunda. Vi tänker kvalitet. Vi vill inte ha en grupp där man måste scrolla sig igenom alla inlägg och kommentarer från de plebejer som med nödvändighet ingår i en fyrsiffrig digitala folksamling. Med den inställningen blir kick och ban väldigt effektiva instrument, som såväl rensar ut plebejer som sätter press på de som är kvar att tänka igenom sitt beslut innan de postar.

En väl levererad kick eller kickban kan dessutom bidra till underhållningen, som en tårta i ansiktet, för att locka folk till skadeglädje. Flitiga kickar och bans bidrar dessutom till en känsla av utvaldhet bland dem som (än så länge) klarar sig kvar, liksom en hipp klubb med lång kö och stränga vakter. Vad det gäller den rent sociala otrevligheten ingår den förstås i rollen som admin för en hatklubb.  

Att metoden fungerar bevisas av metoden själv: hade gruppen inte varit populär, hade kick och kickban inte varit effektiva medel: ingen hade brytt sig, och gruppen hade minskat i relevans i takt med antalet. I och med den ständiga strömmen av ansökningar, för att inte tala om de patetiska bönerna från de vi slänger ut, kan vi låta kickarna och bannarna hagla fritt över pöbeln.

Ju högre tryck på gruppen, ju friare kan alltså jag som admnin dela ut mina kickbans, som jag passar på att utnyttja till mer än att bara eliminera spammare och plebejer. Jag kan till exempel försöka manipulera gruppens politiska sammansättning genom att selektivt kicka folk baserat på en ideologisk poll. Jag försöker också bidra till den atmosfär av osäkerhet och rädsla som präglar tillvaron i en korrupt diktatur genom att kickbanna folk av oförutsägbara och orättvisa skäl, till exempel någon som säger emot mig i en diskussion, utan att för den skull göra det till regel. Och ibland gör jag det som sagt bara för skojs skull, till exempel för att spela någon ett spratt, som när jag kickade en namne till Daniel Fribergs nemesis i gruppen.

Så hur gör man då för att undvika att kickas eller bannas av en admin med min speciella stil? Ja, egentligen gäller väl samma enkla regel som borde gälla exakt överallt på internet: försöka hålla din högsta nivå. Tänk på att andra kommer skriva det du läser. Försök i alla fall vara underhållande, originell eller i varje fall kortfattad. Skriv inte massa nonsens. Försök överhuvudtaget inte vara rolig om du inte kan. Och kommer du in i en grupp som heter ”Hatklubben”, försök för fan inte göra dig lustig genom att skriva ett lamt inlägg om att du hatar oss allihop. Vi har sett det förr, och kickbannar därför sån skit.

Men det här är förstås bara avhållsamhets-metoder att undvika garanterad kick eller kickban. Hur gör man för att säkra sig från kick och kickban? Ingen metod är hundraprocentig, men än så länge klarar man sig ganska bra om man räddhågset lurkar i skuggorna. Vi går inte aktivt runt och skär i dödköttet än.

Känner man sig så självsäker att man vill bidra till gruppen så gäller det som sagt att hålla nivån. Det handlar dock inte bara om att vara smart och vitsig: vi vill ju även behålla dem som roar oss genom att skämma ut och göra bort sig på olika sätt. Så bjud på dig själv, friskt vågat är hälften vunnet och så vidare. Blir du sedan kickbannad så vet du i alla fall att det är personligt.

Men riktigt trygg kan du aldrig vara. Damoklessvärdet hänger ständigt över dig, för att plötsligt falla som en blixt från klar himmel när du råkar på mig en dålig dag. I slutändan är vår kickban nämligen som döden, det enda du kan vara riktigt säker på.

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: