Skip to content

Länge leve näthatet

november 27, 2015

an-angry-mobJag har alltid tyckt att det finns något bortskämt över hur kända personer gnäller över sina drev. Skulle de faktiskt föredragit att ingen reagerat på deras små uttalanden i flyktingfrågan eller könsdebatten? Att ingen brytt sig? För det är så de flesta har det. Jag har till exempel aldrig fått något drev eftersom jag inte är värd att dreva mot. Ett drev är en ynnest.

Sanktionerna är dessutom ganska mesiga ändå. Vad är det värsta som kan hända, du blir av med jobbet? Jämför det med de gamla grekerna, där kunde du bli landsförvisad eller avrättad om du tog dig ton på torget. Att någon kastade avföring på dig var den tidens motsvarighet till en sur retweet.

Internet är en offentlighet, vår tids elektroniska agora, och om man vädrar sina åsikter får man vara beredd på respons. Särskilt om man är en kändis som folk faktiskt lyssnar på. Att vara känd idag utan näthat är ordspråkets oändliga och omöjliga kaka, framförallt om du har en åsikt i ett ämne som engagerar folk.

Men visst det händer förstås ibland att en del bara råkar drabbas. Man kanske är en relativ nolla i vänstepartiet som försöker twittra lite fräckt om Hanif Bali, och så hittar något högertroll en som nummer 38 på en landstingslista och så kör det igång. Eller så är man en sverigedemokratisk komminalpolitiker som sitter där på fredagkvällen en bit in på BIBen och tänker att här på facebook är jag väl ändå bland vänner och kan säga vad jag tycker om alla dessa skäggbarn som väller in i vårat land. En skärmdump senare är det en afa-yxa i dörren och ett tack och hej från Mattias Karlsson i mailen.

Men då är vi ändå där igen: vem har egentligen bett om din åsikt? Vill du inte ha någon reaktion kanske du bara ska hålla käften? Det råder liksom ingen direkt brist på åsikter nu för tiden, så vi klarar oss faktiskt alldeles utmärkt utan din.

De drev på sociala medier som folk förfasas över nuförtiden är ju när allt kommer omkring folkliga och organiska gräsrotsrörelser, om man jämför med forna dagars torra gamla sossedrev. Sen är det förstås inte så att dreven blivit jämnt fördelade i demokratisk ordning över hela befolkningen. Vi har ju inte en man ett drev, utan det handlar om vilka som pallar bry sig. Eller ännu mer: har tid att bråka.

Man kan ju tycka att det är upp till var och en att dreva, men det gynnar ju folk som har en massa tid till sitt förfogande. Det ska mycket till innan en vanlig nio till fem-svenne börjar twitterdreva, medans långtidssjukskrivna psykfall sitter och drevar hela dagarna från sina trygga rum. Samma sak med de Sverigedemokratiska kommentarfältherrar som dagligen kverulerar metervis med text på Flashback forum. Men detsamma gäller egentligen äldre uttryck för folkliga gräsrotsrörelser, som att gå i demonstrationståg eller skriva arga brev och anmälningar till granskningsnämnden. Tid är ork, ork är makt, och makt är rätt.

Sen får ju vissa drevare en del förstärkning från mainstreammedia också, det ska vi inte sticka under PK-stolen med. Hur många arga tweets behövs för att man ska få till en twitterstorm som rapporteras i Aftonbladet mot någon kändis? 50? Medan de flesta drev som pågår på Flashback och Avpixlat sker i total nyhetsskugga, eller vinklas så att det är synd om offret. Och det kanske det kan vara, men det gäller ju alla drev. Det är säkert jättejobbigt för en sverigedemokrat som krävt maskingevär på bron på fyllan. Men de händer väl att flashbacks harm är rättfärdig, och att twitter är ute och cyklar.

Man kan helt enkelt tycka vad man vill om drev, är det rätt eller fel? Men det blir som att ha åsikter om vädret: drev är något som är, och om man tycker drev är fel så är det bara att inte ge dem någon makt. Ignorera dem. Logga ut från sociala media. Eller håll bara käft om sånt som inte angår dig. Lägg upp dina mysbilder på barn och måltider, sprid dina viralkatter så ska du se att ingen orkar hata dig. Men sitt för fan inte och gnäll förnämt över de sociala mediernas pöbelvälde. Utan pöbelvälde hade vi aldrig haft några revolutioner och därmed ingen social eller teknisk utveckling att tala om.

Men jag hann förstås inte utveckla det här resonemanget i det nya avsnittet av vår nätsändning Magister då min kollega ideligen skulle avbryta med sitt kränkta och självrättfärdiga gnäll.

Annonser

From → Uncategorized

4 kommentarer
 1. Mannenfråninternet permalink

  Inte för att nazisterna var några änglar, men vår historieskrivning har ju varit ganska ensidig
  http://englishrussia.com/2012/09/06/photo-manipulations-in-the-ussr/2/

  Se även filmen The Men Behind The Sun om https://en.wikipedia.org/wiki/Unit_731

  • Mannenfråninternet permalink

   Jag postade kommentaren på fel blogpost, skulle ju ha varit ang man in the high castle. Fail

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: