Skip to content

Netflix-recension: Narcos

oktober 7, 2015

Av Erik Haking

Mellan sammanpressade tänder, under klädsam mustasch väser Steve Murphy ut sin frustration. ”Bakbundna av byråkrati” kan amerikanska DEA-agenter på plats i Colombia bara lita till egna Judge Dredd-initiativ för att ställa saker till rätta för de passiviserade infödingarna. Vad Steve & co överhuvudtaget har för rätt att operera på främmande mark är inga frågor varken han eller någon annan i Narcos pallar bry sig med.

”Bad guys don’t play by the rules” silar Steve fram mellan fjunen innan han avlossar nästa salva vådaskott in i närmastliggande barrio. De enda renhåriga colombianerna är liberala presidentkandidater som talar washingtonska med en obetydlig accent, begriper att en sund samhällsekonomi vilar på ”hungriga lejon” och gett sig tusan på att få kidsen att spola knarket. Själva är de obesudlade medan djungeln gömmer massa verklighetsfrånvända studentgerillor som [Murphy-väs] ”read to much Karl Marx for their own good”.

narcos1

Pablo Escobar själv gör gärna en grej av att vara de fattigas man och att han ”kommer från ingenting” men Murphy vet att det där är solid bullshit. Vad folket i Latinamerika behöver är en fast hand, men först: en gammal hederlig showdown.

Jakten på Escobar varvat med händelser ur Colombias moderna historia med anknytning till narkotikakrigen rasar på i högt tempo och spännande takt. Det kryddas med den underbara, latinogangsterarketypen Luis Guzmán som psykopaten Gacha och brasilianaren Wagner Moura som knarkbaronen själv.

Noriega skymtar förbi, liksom Sandinisterna, Reagan och George Bush D.Ä och Murphy är trots sin skepsis mot pampar och skrivbordssnutar inte sen att framhäva CIA:s nödvändighet. Latinamerikaner är inkompetenta till att handskas med sina egna problem och naturtillgångar, men Augusto Pinochet får i alla fall ett erkännande som en handfast knark- och commiebekämpare.

narcos2

Trots att man säkert har ambitionen att ”problematisera” (urk) sakernas tillstånd rider Narcos fortfarande på ett gammalt hederligt gott vs. ont-upplägg, där de goda måste knäcka några ägg och oskyldiga skallar ibland för att uppnå resultat. Och inget fel med det i sig. Så funkar många bra historier.

Men när man har ambitionen att skildra historiska skeenden blir uppenbara nyanslösheter och klichéer svårare att svälja ner, trots rikligt med sockrade biljakter. Calí-kartellens ledare stirrar in i Murphy och förklarar hur ”our government doesn’t take kindly to American backed death squads” och den avhoppade gerillamedlemmen som gömt sig hos Murphy tydliggör i en tillgjord scen kvinna till kvinna hur hon ”inte är kommunist, jag slåss för friheten!” vilket får Murphys fru att tänka att de kanske inte är så annorlunda trots allt de där spaggarna.

narcos3

Männen i Narcos strävar efter pengar, makt och ära medan kvinnorna drivs av kärlek och svartsjuka. Utan amerikanska kränkningar av colombiansk luftrum och vilja att gå längre än de siesta-sugna kollegorna i den nationella polisstyrkan hade världshistoriens största bandit Escobar aldrig fått mäta sitt välförtjänta, brutala öde. Nu frodas Colombia under president Uribes arv som kraftigt bekämpat granskningen av den egna militärens tortyr och dödsskvadroner och kompenserat landet med tio-tolv nya, totalt okända, högerradikala knarkkungar och contrasfinansiärer som arbetar tillsammans med regimen för tillväxt istället för emot den.

Narcos kommer med en hel del pusselbitar till en förklaringsmodell bakom denna utveckling utan att tulla på underhållningen. Som politisk kommissarie finns det bara kvar att försöka putsa upp dem och peta lite slött i detaljerna.

Erik Haking driver bloggen http://denomhet.blogspot.se/ och har skrivit novellen ”Skuggvärlden”.

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: