Skip to content

Bloggtips: En röst från insidan

maj 31, 2015

lasinhan

I höstas dömdes en god vän till mig till sex års fängelse för grovt narkotikabrott i Danmark. Under omständigheterna trivdes han relativt bra, men bad ändå om att förflyttas till Sverige. I Danmark var han nämligen, som han skrev till mig i brev, bara ”en utlänning på förvaring”, och han ville använda sina år till att utbilda sig, för att efter avtjänat straff kunna ta sig ut ur kriminaliteten och bli en produktiv samhällsmedborgare.

Jag tyckte förstås det lät som en bra plan, som säkert skulle uppmuntras av den svenska kriminalvården. Det är ju trots allt ”kriminalvård” de sysslar med.Det visade sig dock att både jag och min vän var oerhört naiva, och att den svenska kriminalvården skiljer sig från den danska på avgörande sätt.

De senare åren har ju Danmark i svensk media i ganska hög grad utmålats som ett rasistiskt, sexistiskt och populistiskt skitsamhälle, utskitet av kalk och vatten, där en ständigt halvberusad Preben på sin väg till sexslaven öppet hånar utvecklingsstörda medan en hysterisk Mette hetsar mot muslimska invandrare på bästa sändningstid. Danmark är helt enkelt Flashback Forum iscensatt som ett samhälle.

Men det finns också ett annat Danmark, där man fortsatt odla delar av det ”flummiga” 70-tals-tänkande som under trycket av modevågor och allmän populism försvunnit nästan helt från svensk kriminalvård, som att även frihetsberövade kriminella är människor och bör behandlas som sådana.

Nu har min kompis startat en blogg, som bedrivs på Ulf Lundell-sätt, det vill säga att han handskriver inlägg som hans flickvän lägger upp på bloggen. Bloggens ambition är helt enkelt att beskriva den svenska kriminalvården inifrån, utifrån den intagnes subjektiva perspektiv, och det faktum att han suttit av ett par månader i Danmark färgar bloggens perspektiv i ganska hög grad.

Jag rekommenderar framförallt det inledande inlägget, som är en mycket inlevelsefull och medryckande skildring av flytten mellan Dansk och Svensk kriminalvård, och de stora skillnaderna dem emellan. De senare inläggen är visserligen läsvärda, men når inte riktigt upp till det inledande inläggets höjder. Men jag är övertygad om att han återvänder dit så småningom. Han har ju tiden för sig så att säga.

En reflektion är att den svenska kriminalvården på sätt och vis verkar utgöra en slags idealtyp för de svenska samhällsstrukturernas förfall, av den enkla anledningen att just kriminalvården är ett område där något direkt motstånd mot strukturella urartning knappt existerar. Nästan alla skiter ju totalt i fängslade kriminella. Högern tycker att de bara ska ha, och vänstern har liksom inte riktigt tid, med tanke på alla andra grupper som ska värnas, grupper som av lätt insedda skäl anses mer skyddsvärda än dömda våldsverkare och knarkbrottslingar.

Men man behöver inte vara en kulturmarxistisk hippie för att inse problemet med en ”kriminalvård” som enbart producerar ännu mer hatiska och missanpassade individer, vilka dessutom släpps lösa inom loppet av ett par år. Och även den mest förhärdade batonghögern inser rimligtvis att poängen med att straffa folk är att avskräcka andra från att begå samma brott. Straffen måste alltså vara allmänt kända.

Den svenska kriminalvårdens kränkande behandling av sina klienter är dock fullständig okänd. Tvärtom sprids bilden av en närmast daltande kriminalvård av såväl systemets förespråkare som dess kritiker. Resultatet blir att kriminaliteten närmast uppmuntras, varpå de intet ont anande kriminella förstörs fullständigt när de hamnar i systemets klor.

Det tycks med andra ord handla om ett fullständigt systemfel, och jag är glad och stolt över att ha en vän som lyfter frågan.

Mina Patroner bör notera att något fuckade upp när jag försökta ladda upp denna bloggpost på Patreon-sidan, vilket efter en halvtimmes svordomar och impotenta uppladdningsförsök plötsligt resulterade i att bloggposten laddades upp för betalning två gånger. Ber om ursäkt för detta. Eller ursäkt och ursäkt, det är väl snarare fittskallarna på Patreon som ska ursäkta sig. Jag vet inte om de kommer försöka kräva er på betalning två gånger för bloggposten eller hur det funkar. Hur som helst så verkar det i vilket fall som vissa av er begränsat era månatliga löften till den grad att den sista uppladningen bara ger några dollar så vafan. Det hade ju varit smart av mig att ladda upp det här inlägget imorgon istället för att sitta och svettas med den här skiten halva kvällen. Jaja, nu går jag och lägger mig i alla fall. Ska upp och jobba i morgon. Ha det.

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: