Skip to content

FOTBOLL: MYTER OCH FAKTA

juni 18, 2014

 

Fotboll är kultur 

original

Visst kan man säga att fotboll är ”kultur” i strikt, antropologisk bemärkelse, precis som all mänsklig verksamhet ovanför den omedelbara instinkten. Men när kulturmännen förfäktar den här ståndpunkten jämför de Messis tvåstegsfint med en kvintett av Beethoven snarare än att skala en potatis.

Hela fenomenet påminner rätt mycket om vissa seriefans, som ideligen måste påpeka att serier minsann också kan vara lika stor konst som sixtinska kapellets tak eller någon riktigt tråkig bok. Visst för att serier kan ta väldigt lång tid att göra och vara ohyggligt tråkiga, men vad dessa ängsliga sidoblickar framförallt visar är att personen i fråga innerst inne skäms för att han läser en Vertigo – serie snarare än plågar sin igenom ”Bergtagen”.

Spänn av för fan, stackars förstoppade kulturman. Det är helt ok att luta sig tillbaks och ägna sig åt något korkat ibland.

 

Huliganism har ingenting med fotboll att göra

EMhuliganer

Jag har genom mitt dåliga umgänge träffat ett par huliganer, och det slående med dem var deras närmast löjligt stora intresse och engagemang för sin sport och sin klubb. Såna som kan allt om transferrykten, skador, lufttemperatur och underlag. Antagligen kan de mer om i varje fall sitt eget lag än någon självgod sportkolumnist i myskavaj. Den största skillnaden mellan en fotbollshuligan och en filatelist är att den förra även gillar att dra ladd och slåss.

Som mes och pacifist tycker jag förstås att det är hemskt och fel med våld, men uppenbarligen delar inte alla min uppfattning. Vill folk nödvändigtvis hålla på med våld, är det bättre att de ägnar sig åt det på avskilda platser med likasinnade av en fullkomligt hjärndöd anledning än att de slåss av exempelvis politiska skäl. SMR och RF gör på olika sätt betydligt större samhällsskada än Firman Boys. Dessutom brukar inte fotbollshuliganer spränga bilar eller tårgasa sovande sjuåringar.

 

Det är bara 22 män som jagar en boll

00000149_Fotbollslag 1955,klar

Säges med klok, upphöjd min, som om denna knivskarpa analys borde avslöja kejsarens nakenhet för den försoffade massan. I själva verket lika smart som att avfärda all film då det faktiskt är iscensatt med skådespelare och inte på riktigt, och tro att man är ensam om att fatta detta.

 

Hat har ingenting med fotboll att göra

hat

Fotboll utan hat är som gröt utan salt. Den primära drivkraften, gröten, är förstås kärleken till det enga laget, men för att matchen ska bli riktigt intressant bör man gärna hata motståndarlaget också, i vart fall under matchens gång. Nu kan man äntligen dra fram och damma av alla gamla nationalfördomar från förra sekelskiftet, när man möter den marscherande tyska lagmaskinen, eller de lömska och fuskande italienarna, eller upfinna nya, som när man möter pedofilerna i Belgien eller masmördarlandet Ukraina. Men hatet ventileras alltså enbart under matchen, och avdunstar sedan snabbt. Så fort Sverige blivit utslaget, kan man lika gärna börja hålla på Belgien, ifall de möter ett ännu större hatlag, som de korrupta feodalherrarna i Brasilien.

 

Fotboll skapar nationalism

zog

Denna platta analys kommer ofta från en med kulturmannen nära besläktad art, nämligen flumvänstraren. Då denna i regel knappt ens kan organisera ett hushåll är det inte att förvåna att denna inte inser skillnaden mellan att skapa och att kanalisera.

Det är knappast en slump att den första internationella fotbollsmatchen spelades strax efter att Sion Vises råd börjat sammanträda, om man betänker hur lägligt det är för de upplysta despoterna i ZOG att kanalisera vår sunda, naturliga instinkt för fosterlandet till en genomkommersialiserad orgie i lömskt fulspel och fjolliga filmningar snarare än härdande krig och rättrådiga pogromer.

Inte minst bidrar ju dagens mångkulturella europeiska fotbollslandslag till att normalisera bastardiseringen av den ariska rasen och ursäkta invällningen av blodtörstiga MENA – orcher, en ursäkt fräckt draperat i fäderneslandets heliga fana. Ger man den lågpannade soffpotatis som med nödvändighet utgör folkflertalet valet mellan något så upphöjt, avlägset och abstrakt som den vita rasens överlevnad eller något så konkret som en nutida fotbollsframgång, kommer denne med vetenskaplig visshet välja det senare, varje gång.

 

Ronaldo är världens bästa fotbollsspelare

ronaldo-crying-cristiano-ronaldo-11564161-768-810

Ronaldo är en jävla tönt.

Annonser

From → Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: